Na slávnosti Zosnutia Presvätej Bohorodičky sa zišli tisíce pútnikov

18.08.2013 Sabinov

Ľutina 18. augusta (TASR) - Tisíce pútnikov zavítalo počas tohto víkendu na archieparchiálnu odpustovú slávnosť sviatku Zosnutia Presvätej Bohorodičky do Ľutiny v okrese Sabinov. Program vyvrcholil dnešnou slávnostnou archijerejskou liturgiou na Ľutinskej hore. Slávnostným kazateľom bol kardinál Jozef Tomko, emeritný prefekt Kongregácie pre evanjelizáciu národov, a hlavným slúžiacim bratislavský eparchiálny biskup Peter Rusnák.
Kardinál v homílii zdôraznil, že sviatok zosnutia, teda nanebovzatia Panny Márie, prináša tri posolstvá. Prvým je, že existuje večný život, druhé sa týka oslávenia v nebi a tretie ľudského tela, ktoré je určené k vzkrieseniu. Preto má podľa kardinála telo človeka veľkú hodnotu a dôstojnosť. "Panna Mária nám ukazuje cestu, po ktorej sa máme uberať, aby sme dosiahli večnú blaženosť a oslávenie. Aká je to cesta? Vyhýbať sa hriechu, ktorý je ťažkou urážkou dobrotivého Boha a privádza v duchovnú smrť," povedal kardinál Tomko. Na záver slávnosti udelil pútnikom požehnanie pápeža Františka.
Na účasť na Národnom pochode za život, ktorý sa uskutoční 22. septembra v Košiciach, vyzval pútnikov prešovský arcibiskup Ján Babjak. Akciu, ktorú pripravuje Konferencia biskupov Slovenska v spolupráci s početnými mimovládnymi organizáciami a spoločenstvami, označil za najväčšiu v tomto roku.
Ako TASR informoval hovorca Gréckokatolíckeho arcibiskupského úradu v Prešove Ľubomír Petrík, tohtoročná slávnosť v Ľutine bola spojená s 25. výročím vyhlásenia miestneho chrámu pápežom Jánom Pavlom II. za Baziliku minor. Po sobotňajšej večernej archijerejskej svätej liturgii pri tejto príležitosti vladyka Ján Babjak posvätil v chráme nové veľké nástenné mozaiky. Ide o spodobenia troch blahoslavených biskupov mučeníkov - Pavla Petra Gojdiča, Vasiľa Hopka, Teodora Romžu, ako aj rehoľného kňaza mučeníka Metoda Dominika Trčku, ďalej mozaiku blahoslaveného Jána Pavla II., mozaiky Božieho milosrdenstva, Svadby v Káne Galilejskej a milosrdného Samaritána. Prešovský arcibiskup posvätil aj ďalších desať miniatúr drevených chrámov v miniskanzene v areáli baziliky.
 

Vyberte región